Soal Latihan Ujian Nasional Bahasa Inggris, SMA 2019 beserta Jawaban

Berikut ini soal latihan,  ujian nasional (bahasa Inggris)  beserta jawaban.

Pilihan Ganda 1-30
1. The man … we met at the mall yesterday is the owner of the bookstore near your house.
A. Whose
B. Which
C. Whom
D. Who
Jawaban: C

2. My aunt asked me …
A. Who was Rikkard Ambrose
B. Who Rikkard Ambrose is
C. Who is Rikkard Ambrose
D. Who Rikkard Ambrose was
Jawaban: D

3. It will be possible …
A. That will she be able to make our situation get worse
B. That she will be able to make our situation get worse
C. Whether she would be able to make our situation get worse
D. Whether she will be able to make our situation get worse
Jawaban: B

4. It is already known … water and solar energy are alternative energy source.
A. That
B. Whether
C. In case
D. What
Jawaban: A

5. Dinda always talks about her life experiences with …
A. Whoever will listen to her
B. Whomever will listen to her
C. Will whomever listen to her
D. Will whoever listen to her
Jawaban: A

6. … is unforgettable.
A. What did we do in our last holiday in Bali
B. What we do in our last holiday in Bali
C. What we did in our last holiday in Bali
D. What do we do in our last holiday in Bali
Jawaban: C

7. Rina said to Johan, Did you finish your assignment?
Rina asked Johan …
A. If he finished his assignment
B. Whether he has finish his assignment
C. Whether he finished his assignment
D. If he had finished his assignment
Jawaban: D

8. Dinda always talks about her life experiences with …
A. If does his teacher also work in Lampung University as a lecturer
B. If his teacher also works in Lampung University as a lecturer
C. Which his teacher also worked in Lampung University as a lecturer
D. Which does his teacher also work in Lampung University as a lecturer
Jawaban: B

9. This is the house … he showed me his new collection of cars.
A. Where
B. who
C. When
D. What
Jawaban: A

10. Do you buy this book from my friend? asked Jenny. Jenny wanted to know whether I … tht book from her friend.
A. Will buy
B. Bought
C. Buy
D. Has bought
Jawaban: B

11. is awesome.
A. Which the girl could play a guitar
B. Which could the girl play a guitar
C. That a girl can play a guitar
D. That can the girl play a guitar
Jawaban: C

12. The insect … stung my sister’s hand two days ago.
A. It is a big bee with black body colour
B. Which is a big bee with black body colour
C. A big bee which with black body colour
D. A big bee with black body colour
Jawaban: B

13. Mr. Linton asked his wife who called me just now?
It means that …
A. Mr. Linton wants to know who called him
B. Mr. Linton wanted to know who called him
C. Mr. Linton wanted to know who had called him
D. Mr. Linton wants to know who calls him
Jawaban: C

14. Sunday is the day … everybody has a day off.
A. Which
B. When
C. What
D. Where
Jawaban: B

15. The movie … we were watching was very good.
A. Whose
B. That
C. When
D. What
Jawaban: B

16. My father wanted to know …
A. Whether I applied for the scholarship
B. Whether I have applied for the scholarship
C. If I applied for the scholarship
D. If I had applied for the scholarship
Jawaban: D

17. My mother met the teacher … is our classmate.
A. Her daughter
B. Who is daughter
C Whose daughter
D. The daughter of us
Jawaban: C

18. She does not know …
A. To make a cake
B. Which to make a cake
C. What makes a cake
D. How to make a cake
Jawaban: D

19. No one is admitted in the university … she or he passes the entry test.
A. Unless
B. Whether
C. As
D. If
Jawaban: B

20. … is a break from your job and have a holiday for a while.
A. What you need
B. Whether you need
C. You need
D. Why you need
Jawaban: A

21. Why didn’t Didi wan to go home?’ ‘His mother… him for causing the car accident’
A. has blamed
B. had blamed
C. is blaming
D. would blamed
Jawaban: B

22. The way professor Mattis teaches English not only keeps the student interest….
A. But also increases their motivation
B. And he also increases their motivation
C. And also increases their motivation
D. But also increasing their motivation
Jawaban: A

23. The thief… into the room through this window because there are footprint near the door.
A. Must have got
B. Would rather get
C. My get
D. Was to get
Jawaban: A

24. My mother met the teacher … is our classmate.
A. Her daughter
B. The daughter of us
C. Whose daughter
D. Who is daughter
Jawaban: C

25. Your son will be operated on tomorrow morning. He …. have a good rest tonight the doctor said.
A. Can
B. Might
C. May
D. Must
Jawaban: D

26. It is already known … water and solar energy are alternative energy source.
A. What
B. Whether
C. That
D. In case
Jawaban: C

27. He told me a lot about the Philippines. He …. there for a long time.
A. Ought to have lived
B. Must have lived
C. Might be living
D. Should be living
Jawaban: B

28. Mr. Linton asked his wife who called me just now?
It means that …
A. Mr. Linton wanted to know who called him
B. Mr. Linton wanted to know who had called him
C. Mr. Linton wants to know who called him
D. Mr. Linton wants to know who calls him
Jawaban: B

29. Rina said to Johan, Did you finish your assignment?
Rina asked Johan …
A. If he had finished his assignment
B. Whether he finished his assignment
C. If he finished his assignment
D. Whether he has finish his assignment
Jawaban: A

30. Little children are usually afraid of…. by their mother
A. Left
B. To leave
C. Been left
D.Leaving
Jawaban: D